Összetevők:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek só
- 1000 gr savanyú káposzta
- 1000 gr pulykahús
- 2 tk őrölt piros fűszerpaprika
- 150 gr füstölt kolbász
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk fehér bors
- 1 bögre bulgur
Elkészítés:
A káposztafejet leveleire szedjük, folyó víz alatt átöblítjük, hogy ne legyen túlzottan savanyú.
A vastagabb ereket levágjuk a levelekről, majd a káposztát félretesszük.
A fokhagyma gerezdeket fokhagyma nyomón átnyomjuk, a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk.
Az egy bögre bulgurt 2 evőkanál olajon átforgatjuk, megpirítjuk, felöntjük kettő bögre forró vízzel, és lefedve addig főzzük, míg beszívja az egész víz mennyiséget.
Elkészítjük a tölteléket: a darált húst összevegyítjük a bulgurral, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a sóval, borssal és kettő teáskanál pirospaprikával.
Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd beletekerjük a levelekbe, úgy, hogy a két végénél visszanyomkodjuk a káposztát, nehogy kifolyjon a töltelék.
A fazék alját kibéleljük a maradék káposztalevelek felével, illetve az apró káposztával, erre rétegezzük a tekercseket, a tetejét betakarjuk a kolbász darabkákkal, és ismét káposztalevél következik.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje teljesen a töltött káposztákat, és bő másfél órán keresztül készre főzzük.