Összetevők:
- 600 gr spárga
- 3 tk só
- 20 gr margarin 20% zsírtartalmú
- 600 gr fehérpecsenye
- 2 csipet fehér bors
Elkészítés:
A fehérpecsenye darabot megmossuk, az esetleges hártyáktól megtisztítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A szeleteket forró serpenyőbe tesszük, és oldalanként 1-2 perc alatt átsütjük.
A serpenyős sütéssel a felületükre kérget sütünk, ezzel is megakadályozva, hogy kiszáradjon majd a sütőbe téve a hús.
Hőálló tálba tesszük a darabokat, és alacsony hőfokon 70-80 C fokos sütőben kb. másfél órán át lefedve pároljuk.
Párolás alatt időnként átfordítjuk a szeleteket, ezzel meggátolva, hogy kiszáradjon a hús felszíne. (A húsból kifolyó szaft segít ebben.)
Attól függően, hogy mennyire átsülve szeretjük, húshőmérővel ellenőrizhetjük a steak belsejének állapotát. (Rare - a belseje 35-38 celsius fokos, Medium - a belseje 44-54 celsius fokos, Medium well -a belseje 55-65 celsius fokos, Well done - a belseje 70 celsius fokos, teljesen átsült.)
A megfelelő állag elérése után a hús szeleteket melegen tartjuk, majd csak tálaláskor fűszerezzük.
Közben elkészítjük a köretet:
A spárgákat megmossuk, alsó száraz végeiket letörjük.
Kevés margarint/vajat olvasztunk abban a serpenyőben, amiben a hússzeleteket pirítottuk.
Rádobjuk a spárga darabokat a vajra, egy teáskanál sóval ízesítjük és folytonos kevergetés mellett 10-12 perc alatt roppanósra pirítjuk.
Tálaláskor a steak darabokat fűszerezzük kevés durva szemű sóval, némi fehérborssal, és a spárgával együtt tálaljuk.