Összetevők:
- 400 gr zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk vaj
- 400 gr sovány sertéscomb
- 3 tk só
- 50 gr parmezán sajt
- 1 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- 2 tk őrölt piros fűszerpaprika
- 4 dl kefír
- 1 csipet fehér bors
- 1 ek étolaj
- 150 gr barna rizs
Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a paradicsomot, és a paprikát felkockázzuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, és gyakori kevergetéssel megpirítjuk.
Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, és nyomban rátesszük az apróra vágott paradicsomot és a paprikát.
Tovább pirítjuk a lecsós alapot, néhány perc után hozzzáadjuk a darált-, vagy egészen apróra vágott sertéscombot.
Fedő alatt gyakran megkeverve a hús kifehéredéséig főzzük, ha szükséges, kevés vizet aláöntünk, közben ízesítjük a sóval, borssal a pörköltöt.
Egy másik edényben háromszoros mennyiségű vizet forralunk, mint amennyi a barna rizs, enyhén sózzuk, és ha felforrt a víz, beleöntjük a rizst.
Kevergetve, kb. 6-8 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
A zöldbabot ha szükséges, darabokra törjük, és a rizshez hasonlóan enyhén sós vizet forralunk, majd ebbe téve megfőzzük.
Egy hőálló tálat kikenünk a vajjal, és rétegezve beletesszük a rizst, a pörköltöt, valamint a zöldbabot.
A tetejét megkenjük a kefírrel, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, sütőbe tesszük és 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük.