Összetevők:
- 200 gr tönkölybúza liszt
- 3 db tojás sárga
- 1 darab tojás
- 400 gr teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 2 ek reszelt citromhéj
- 2 tk őrölt fahéj
- 200 gr margarin 20% zsírtartalmú
- 20 gr instant élesztő
- 250 gr eritrit
- 400 gr dió
- 3,5 dl 0,1%-os tej
- 1 t.kanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1.5 dl meglangyosított tejben felfuttatjuk, a kétféle liszthez adjuk.
Összegyúrjuk a többi hozzávalóval: a margarinnal, 100 gramm eritrittel, 3 tojás sárgájával, valamint 1 csipet sóval. A jól kidolgozott tésztát négy cipóra osztjuk, és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
A darált diót 2 dl tejjel felfőzzük, hozzáadunk 150 gramm eritritet, jól elkeverjük. Ízlés szerint adhatunk még hozzá 1 evőkanál reszelt citromhéjat, 2 teáskanál őrölt fahéjat.
A kelesztési idő letelte után a cipókat szilikonos nyújtólapon, vagy lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra,és rásimítjuk a tölteléket.
A két rövidebb oldalának a szélét visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük tojássárgájával. Kb. 15 perc letelte után tojásfehérjével is átkenjük, szintén 15 perc száradási idő következik.
Villával megszurkáljuk a rudakat, majd előmelegített sütőben, 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.
A kisült beigliket egy lapát segítségével szorosan egymáshoz toljuk a tepsiben, hogy ne veszítsék el a formájukat.
Ha langyosra hűltek, egyenként, szorosan befóliázzuk a rudakat, így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
Hűvös helyen tároljuk.